DEN RETTE FASTE

Ordet faste betyr «å ikke spise». Det står at Jesus fastet i 40 dager og 40 netter. Da ble han sulten. Det dreier seg likevel ikke bare om å avstå fra mat og drikke, men om å rette oppmerksomheten mot Gud.

Enkelte tar pause fra facebook og TV og andre interesser som opptar sinn og tanker.

Jesus advarte mot hykleri og falsk fromhet. Våre medmennesker trenger ikke å vite at vi faster, for fasten har med vårt Guds-forhold å gjøre.

Det er lett å glemme at faste ikke bare handler om fromhet og åndelige opplevelser. Faste har noe med barmhjertighet å gjøre. Da kan det hende vi av og til må ofre både tid og penger fordi Gud vil at vi skal stille opp for vår lidende bror og søster.

I et utfordrende skriftavsnitt fra profeten Jesaja beskriver Gud hva som er den rette faste: Er dette den fasten jeg har valgt, en dag da mennesket plager seg selv, bøyer hodet som et siv og legger seg i sekk og aske? Kaller du dette for faste og en dag etter Herrens vilje?

Nei, dette er fasten jeg har valgt:

  1. Å løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, sette undertrykte fri og bryte hvert åk i stykker.
  2. Å dele ditt brød med sultne og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus.

(Jes.58,5-7)

Kanskje talen om en evig lønn som vi ofte finner i Bibelen skal være en trøst til alle som lider urettferdig. En gang, på den store dagen, skal all urett brytes ned, og de som har lidd for Jesu skyld, skal reises opp til et nytt fullkomment liv. Men i den tid som nå er, er det Jesu etterfølgere som er kalt til å løslate, sprenge bånd og sette fri!

This entry was posted in Andakter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply