EN GOD BYTTEHANDEL

Himmelriket kan lignes med en skatt som var gjemt i en åker. En mann fant den, dekket den til igjen, og i sin glede gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren. Himmelriket kan også lignes med en kjøpmann som lette etter fine perler. Da han kom over en meget verdifull perle, gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte den. (Matt.13,44-46)

Har du vært med på en dårlig byttehandel en gang? Det har jeg. Da jeg var 8-9 år gammel, byttet jegt bort frimerkealbumet mitt med et trekkopp-tog med skinner. Det var kjekt noen dager, men snart ble jeg lei hele toget, og etter et halvt år var lokomotivet ødelagt. Men nabogutten, han som fikk frimerkesamlingen, han kunne fryde seg, for han hadde gjort en god handel. Han fant nemlig noen gamle norske frimerker som kunne bli mye verdt om noen år. Vel, jeg har nesten glemt det nå, men det var en nyttig lærepenge.

Bibelen forteller om noen som gjorde en enda dårligere handel. Jeg tenker da først på Adam. Han byttet bort hele paradiset for å smake på et eple. Og i Det nye testamente leser vi om Judas. Og ingen har vel gjort et dårligere bytte enn han. Han fikk 30 sølvpenger, men han mistet Jesus.

Jesus forteller om to menn som virkelig gjorde en god byttehandel. Den første fant en skatt som var gjemt i en åker. Han dekket den til igjen, gikk bort og solgte alt han eide og kjøpte åkeren. Den andre fant en meget verdifull perle. Han gikk bort og solgte alt han eide og kjøpte den. Og så sier Jesus at disse to mennene kan lære oss noe om himmelriket. Det er så viktig å høre Jesus til, at alt annet blir smått og verdiløst i forhold til det.

Og Gud har ikke noe høyere ønske enn at vi mennesker skal få eiendomsrett til himmelriket. For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. (Joh.3,16) Så viktig var det for Gud å gi oss evig liv at han måtte sende Jesus.

”I sin glede gikk han bort og solgte alt han eide, og kjøpte åkeren.” Jeg tror vi trenger å høre litt om Gleden. Og da tenker jeg ikke på den gleden vi kan eie når vi har god helse og opplever medgang og gode dager. Jeg tenker på Gleden med stor G, den Gleden vi eier som kristne. Pastror Edin Løvås i Misjonsforbundet forteller om en møteserie han var med på i sin ungdom. Det var vekkelse i en av småbyene på Sørlandet, og Løvås gikk sammen med de eldre predikantene gjennom byen på vei til Misjonshuset. Alle var svartkledde og hadde en alvorlig mine i ansiktet. De gikk forbi en alkoholiker som satt på en benk. Han reiste seg, løftet på hatten og sa med høytidelig stemme: ”God aften, mine herrer! Og når kommer liket?” – Jeg håper ikke det står så dårlig til med oss som skulle være Kristi brev til verden!

I banker og butikker hender det at de ansatte blir sendt på smilekurs. Det skulle egentlig være unødvendig i Guds Rike! Vi som har tatt imot Jesus, har fått eiendomsrett til himmelen, selv om vi ikke fortjente det! Åndens frukt er glede, skriver Paulus i Galaterbrevet. Og sann glede kan ikke skjules!

This entry was posted in Andakter and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply